maanantai 27. tammikuuta 2014

Christian Bobin - Fransiskuksen unelma


"Poika lähti enkelin kanssa ja koira seurasi perässä."
Fransiskuksen unelma on sarja vinjettejä pyhän Franciscus Assisilaisen elämästä. Mitään varsinaista hagiografiaa tai historiallista elämäkertaa tässä ei tehdä, romaanin tyyli on lähempänä proosarunoutta ja mukana on myös kirjoittajan omia tunnelmia, mietteitä ja vertailuja nykyhetkeen. Pyhän Franciscuksen elämän pääkohtiin on siis ehkä hyvä tutustua jostain muusta lähteestä, vinjetit kattavat elämän tärkeitä tapahtumia mutta joskus hieman viitteellisesti.

Mutta kiinnostavasti Christian Bobin näitä tuokiokuviaan kuitenkin käsittelee, kieli on kaunista ja runsaita ajatuksia on saatu esitettyä lähes aforisminomaisesti.

Bobin voitti kirjalla Grand prix catholique de littérature -palkinnon. 

"Fransiskus seisoo rakkautensa kanssa kuin lapsi seinän edessä palloineen: hän heittää sanansa, valoisien sanojen pallon, itseensä kiertyneet "minä rakastan sinua", hän heittää ne kaukaiseen seinään jokaisena elämänsä päivänä, odottaa sitten että pallo ponnahtaisi takaisin, hän heittää tuhansia palloja eikä niistä yksikään koskaan palaa, hän jatkaa edelleen hymyilevänä ja luottavaisena: peli itsessään on korvaus, rakkaus itsessään on vastaus."

Fransiskuksen unelma (Le Très-Bas 1992)
Suom. Annikki Suni
Innotia 1995, 126 s.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja. Toivottavasti löytyy kirjastosta.

    VastaaPoista
  2. Pääkaupunkiseudun kirjastoista ainakin löytyy jokunen kappale. Julkaisija näkyy olevan aika pieni eikä ilmeisesti kovin keskittynyt kaunokirjallisuuteen, joten tiedä sitten miten helppo tämä on muuten löytää...

    VastaaPoista