maanantai 19. joulukuuta 2016

Jyrki Korpua - Alussa oli sana


Taannoisilla kirjamessuilla olin kuulemassa Jyrki Korpuan haastattelua tämän kirjan tiimoilta, ja vaikutti sen verran kiinnostavalta, että piti hakea luettavaksi.

Aiheena on Raamattu kirjallisuustieteellisestä näkökulmasta: Raamatun kirjojen kirjallisuuslajeja, taustoja, arkkityyppejä yms. Sekä myös intertekstuaalisuus, Raamatun vaikutus muuhun kirjallisuuteen. Erityisen huomion kohteena on J.R.R. Tolkienin fantasiakirjat mutta myös vaikkapa Aleksis Kivi tai muut suomalaiset.

Hivenen yllätyksenä tuli kirjan voimakas painottuminen juuri Raamatun tarkasteluun kirjallisuutena (ja näin ollen en ole ollenkaan varma onko tämän lukemani niteen kirjastoluokitus 809 ollenkaan oikea, ehkä tämän pitäisi olla uskonto-osastossa). Tämä osio toki käsitellään varsin kattavasti ja populaaristi, mutta tietysti jos lukija jo jollain tasolla tuntee Raamattunsa ja myös sen eksegetiikan perusteita, niin tämä osio ei ehkä kovin paljoa anna uutta tietoa.
Minua enemmän kiinnostanut osio eli Raamatun vaikutus ja näkyvyys muussa kirjallisuudessa jäi lopulta turhankin lyhyeksi osaksi. Tästäkin osa oli jo tuttua (aiheista osaan, kuten Tolkienin ja C.S.Lewisin kristillisiin viittauksiin olin aiemmin jo tutustunut mm. Velhon uskontunnustus -kirjassa) ja osa huomioista jäi vähän pintaraapaisuiksi, mutta mukana oli kiinnostaviakin huomioita (mm. Nummisuutarien yhteys Tobitin kirjaan). Voi kun niitä olisi ollut enemmänkin.

Voin kuvitella, että tälle kirjalle on, tai pitäisi olla, tilaus sopivassa lukijakunnassa, kuten kirjallisuusharrastajissa joille Raamattu on jäänyt vieraaksi (kuten niin monelle epäilemättä nyky-Suomessa on), allekirjoittanut taas olisi ehkä selvinnyt lukemalla "Raamattu suomalaisessa kirjallisuudessa"-luvun ja selaamalla muut (suosittelen nyt kuitenkin ainakin selaamaan).

Jyrki Korpua: Alussa oli sana
Avain 2016, 179 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti