perjantai 14. helmikuuta 2014

John D Miller - Beads & Prayers: The Rosary in History and Devotion


 Kuten nimi kertoo, Millerin kirja on katsaus ruusukon historiaan. Kirja aloittaa perusteista, legendasta kuinka pyhä Dominicus sai unessa ruusukon Neitsyt Marialta (legenda joka näköjään on mainittu ensi kerran vasta parisataa vuotta Dominicuksen kuoleman jälkeen) ja erilaisista sarjallisten rukousten laskutavoista joita ovat harrastaneet niin erämaaisät kuin hindut, buddhalaiset ja muslimit. Omat lukunsa saavat myös Terve Maria- ja Isä meidän -rukoukset, ristinmerkki, uskontunnustus ja gloria, miten nämä ovat kehittyneet aikojen kuluessa, sekä tietysti Jeesuksen elämää kuvaavat mysteerit ja luostareissa harjoitettu psalttarin läpiluenta (jonka sijasta lukutaidottomat maallikot saattoiva lukea esim. 150 kertaa Isä meidän -rukouksen).

Nykymuotoisen ruusukon (ja joidenkin muiden sarjallisten rukousten) etabloitumisen jälkeistä aikaa ja ruusukon asemaa tarkastellaan myös, miten lähihistorian paavit ovat siihen suhtautuneet tai mikä on ollut ruusukon rooli Neitsyt Marian ilmestymisissä mm. Lourdesissa, Fatimassa ja Akitassa.

Ei tämä ehkä kaikkein populaarein kirja ole (paljon listataan vuosia ja paikkojen ja henkilöiden nimiä, ja esim. laaja luku ruusukon historiasta Brittein saarilla ei näin suomalaisnäkökulmasta ollut niin kiinnostava) mutta ymmärrettävä ja tiivis rautaisannos tuttujen rukouksien ja rukouskäytäntöjen historiaa.

Beads & Prayers: The Rosary in History and Devotion
Burns & Oates 2002, 282 s

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti