maanantai 18. marraskuuta 2013

Henri Nouwen: Sydämen tie


Henri Nouwenin kirja Sydämen tie on pienikokoinen kirja erämaaisien opetuksista ja miten niistä voi ottaa oppia myös modernissa elämässä. Pääasiallinen kohderyhmä on papisto ja muut sananpalvelijat mutta ajatuksista hyötyy varmaan moni muukin.

Kirja jakautuu kolmeen lukuun, joissa käsitellään yksinäisyyttä, hiljaisuutta ja rukousta, lähtien erämaaisien opetuksista jatkaen nykyihmisen elämään, mitä vaikkapa yksinäisyys tavoiteltavana hengellisenä ominaisuutena tarkoittaa ja miten se vaikuttaa. Nouwenilla on hyvin henkilökohtainen ja helposti lähestyttävä tyyli, lukijaa puhutellaan suoraan sujuvalla kielellä ja asiat esitetään selkeästi.

Hivenen jäi kuitenkin mietityttämään milloin yksinäisyys ja hiljaisuus ovat tavoiteltavimpia asioita ja josko ne vaarantavat seurakuntayhteyden, yhteisöllisyyden ja jakamisen, erityisesti täällä Suomemme suunnalla missä hiljaisuus onnistuu monilta luonnostaan, ja varsinaista tasapainoa näiden välillä ei tämän kirjan puitteissa tarkasteltu. Nouwenin kirjoitukset rukouksesta ennen kaikkea läsnäolona Jumalan kanssa ovat toki kaikissa olosuhteissa tutustumisen arvoisia.

Sydämen tie (The Way of the Heart 1981)
Suom. Matti Sidoroff
Kirjaneliö 1984, 99 s.

2 kommenttia:

  1. Jostain on jäänyt sellainen kuva, että Nouwen olisi jotenkin arvostanut ihmisen yhteisöllisyyttä noin ylipäätään. Minä olen kyllä viime aikoina ajatellut, että ehkä suomalaisia ei kauheasti kannattaisi kannustaa yksinäisyyteen vaan oikeastaan yhdessä elämiseen, missä tuntuu täällä olevan vähän vaikeuksia. Eikä tietysti ihme, sillä onhan yhdessä eläminen vaikeaa.

    VastaaPoista
  2. Niin, Nouwen kuitenkin eli mukana L'Arche-yhteisössä eli ei liian erakoitunut ollut...
    Kirjan pääasiallinen kohderyhmä on kuitenkin papit ja vastaavat joiden elämä saattaa joskus olla niin täynnä kaikenlaista tekemistä, periaatteessa myös hyvää ja seurakunnan hyväksi, mutta että hiljentyminen ja pelkkä läsnäolo yksin Jumalan kanssa saattaa joskus unohtua...eri asia sitten missä määrin ja milloin tämä ketäkin koskee ja milloin tarvitaan kannustusta toiseen suuntaan.

    VastaaPoista